Estudi d'Arquitectura

PINEARQ, Estudi d'arquitectura a Barcelona

Pinearq és una empresa nascuda a Barcelona. Ens enorgulleix compartir i exportar una manera de fer arquitectura a Barcelona, una condició amb gran reconeixement i prestigi en el món. Barcelona és una ciutat innovadora, reconeguda pels valors dels seus espais urbans i per la qualitat arquitectònica dels seus edificis.

Estem orgullosos d’aportar a la construcció de la ciutat. Malgrat treballar internacionalment, tant en la resta d’Europa com a Àsia, Àfrica i Amèrica, Barcelona continua sent la seu central de l’empresa. El caràcter mediterrani de la ciutat, la seva creativitat en enfrontar les transformacions urbanes i una reconeguda arquitectura nascuda d’aquestes premisses, han forjat també el disseny hospitalari de Pinearq.

Gestió

i sostenibilitat

Estem acreditats

ISO 9001 de qualitat, ISO 14001 de gestió ambiental, i ISO 45001 de seguretat i salut.

A Pinearq, la gestió de la qualitat, del medi ambient i de la prevenció de riscos s’integren en un sol sistema que aconsegueix l’optimització i minimització de temps i recursos, millores en la gestió, i implica la satisfacció de treballadors, proveïdors i clients.

La sostenibilitat econòmica dels projectes és fonamental a Pinearq. Per això, ens centrem en un treball col·laboratiu d’arquitectura, recolzats en programes avançats de disseny; donem serveis de consultoria especialitzada per a definir estratègies de negoci en el món de la salut; supervisem obres de construcció de dimensions diverses; dissenyem l’ambient i la senyalització d’espais d’arquitectura sanitària; i col·laborem en el desenvolupament d’instal·lacions de primera classe per al benestar dels usuaris.

PRINCIPIS

Cinc principis que respectem al desenvolupar qualsevol projecte.

Dels anys de pràctica, les recerques i la participació en docència, hem definit els principis que respectem al desenvolupar qualsevol projecte que, encara que es tracta de fonaments bàsics que semblen evidents, la seva aplicació resulta complexa en edificis públics d’altes prestacions:

Co-creació

Som un equip multidisciplinari en el qual els usuaris són socis actius des de l’inici del procés de disseny.

Un projecte, un lloc​

No creiem en l’arquitectura genèrica sinó en projectes específics per a llocs únics: una arquitectura urbana, connectada i oberta.

Paisatge i llum

Adoptem estratègies de disseny biofílic perquè la naturalesa i la llum natural formin part dels edificis.

Alta tecnologia a escala humana

Humanitzem edificis complexos en dissenyar-los per a la diversitat que representen tots els usuaris.

Modularitat i mutabilitat

Confiem que la modularitat estructural permet dissenyar edificis per a durar però que evolucionen i s’adapten als canvis.

La nostra història

El prestigi de l’estudi es deu al seu fundador, als diversos professionals que treballen i han treballat aquí, però també a la ciutat, Barcelona. Pinearq és un referent internacional en el disseny d’arquitectures hospitalàries que es projecta amb i des de la ciutat.

L’arquitecte Albert de Pineda va fundar Pinearq al 1997 amb la idea d’aplicar els coneixements adquirits en el sector públic al sector privat. L’Albert va ser arquitecte municipal de l’Ajuntament de Barcelona entre 1978 i 1984 i va ser director de projectes en el Institut d’Assistència Sanitària de la Generalitat de Catalunya des de llavors fins a la constitució de l’empresa.

L’any 1998, l’arquitecta tècnica Inma Casado es vincula al despatx i contribueix a establir un servei integrat d’arquitectura i gestió de la construcció. Així, des de l’inici, Pinearq planteja un treball col·laboratiu, de qualitat i amb agilitat a les propostes.

Encara que el personal de l’estudi s’amplia i renova constantment, els directors de projectes van començar a treballar al despatx des que estudiaven la carrera. Per això estem orgullosos de comptar amb un equip consolidat, divers i polifacètic, capaç de dissenyar des d’un aparcament (segona vegada que es posa l’exemple) fins a un laboratori d’última generació. Encara que el 80% de l’equip està format per arquitectes i arquitectes tècnics, comptem amb altres professionals que ens permeten donar una resposta transdisciplinar a cada activitat dels nostres projectes: dissenyador industrial, economista, matemàtic i dissenyadora tèxtil.

Des de l’inici de l’estudi, Pinearq ha produït una arquitectura innovadora, pràctica, elegant i sostenible. L’objectiu principal és donar una solució creativa als nostres clients amb la flexibilitat, la modularitat i la naturalesa com a principis bàsics de disseny. Ens definim com un estudi amb tres vessants: l’elaboració de projectes de disseny i construcció; la recerca de materials i formes de construcció prefabricada per a edificis singulars; i la docència per a transmetre el nostre coneixement i expertise.

La digitalització ha estat un element clau en el desenvolupament de l’empresa. La introducció de la metodologia BIM (Building Information Modeling), fa ja 10 anys, ha permès el creixement i la coordinació d’equips, tant en projectes a Barcelona com en altres ciutats del món. A més, ha permès la col·laboració multidisciplinària amb altres equips internacionals i amb les diferents associacions que hem realitzat amb enginyers i arquitectes locals.

L’oficina està pensada per a una dinàmica de treball col·lectiu: un sol espai en el qual tots accedim i estem accessibles a tots. Seguim convençuts que és el secret de la innovació i de l’experiència. És la manera d’exposar-nos al treball dels altres i de compartir coneixements. Creiem, encara, en cross-pollination: l’intercanvi d’idees forma equips forts i transforma l’ambient laboral. A més, es fomenta i manté una actitud d’aprenentatge continu. Cada divendres, en els Divendres de sessió, compartim i discutim sobre projectes en curs, concursos guanyats i perduts, actualitzacions sobre materials i processos circulars, i convidem a amics i col·laboradors externs a explicar reptes i decisions crítiques en els seus projectes d’arquitectura, urbanisme i paisatgisme.