REFORMA I AMPLIACIÓ DE L’HOSPITAL DEL MAR
REFORMA I AMPLIACIÓ DE L’HOSPITAL DEL MAR
REFORMA I AMPLIACIÓ DE L’HOSPITAL DEL MAR
REFORMA I AMPLIACIÓ DE L’HOSPITAL DEL MAR

REFORMA I AMPLIACIÓ DE L’HOSPITAL DEL MAR

1992 Premi FAD d'Arquitectura - Reformes i rehabilitacions
2018 Seleccionat en el Panorama d'Obres de la XIV Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme

L'Hospital de la Mar es va designar com el centre hospitalari dels jocs olímpics de 1992; aquest nomenament va portar a una profunda  modernització dels espais i els equipaments de l'edifici existent, un volum monobloc d'11 plantes que va ser construït en 1973. Aquest volum estava desconnectat de l'entorn però acollia un jardí públic d'accés. A més de la remodelació estructural i interior de l'edifici de l'hospital, el pla de reforma va incloure la definició d'un parc de recerques biomèdiques, d'un edifici per a consultes externes, i d'un edifici per a l'Institut Municipal de Recerca Mèdica.

La reforma de 1992 va integrar l'hospital al ressorgit front marítim de la ciutat i conforma la façana aquest d'aquesta macro-poma dedicada a ciències de la salut. Va recuperar i va connectar els diferents pavellons existents des de 1929.

Amb l'ampliació acabada en 2017 es completa la façana oest de la macro-poma sanitària de l'Hospital de la Mar i s'obre cap al parc de la Barceloneta. La primera fase del projecte d'ampliació dels serveis hospitalaris del centre incorpora els criteris adoptats des de la reforma de l'any 1992 i es converteix en el punt de partida per a la transformació dels espais cap al futur. Es van adoptar, per consegüent, criteris d'eficiència energètica i es van disposar infraestructures d'última tecnologia. Va ser fonamental la relació topogràfica amb l'entorn immediat de la poma i amb les estructures externes.

La segona fase d'aquesta ampliació està en etapa de disseny. Es planteja un edifici sense rastre de les diverses fases d'ampliació que se succeeixen en el temps, amb un funcionament únic i amb una formalització clara des de l'exterior. Ressalta el disseny de cobertes enjardinades en la tercera planta per a l'ús exclusiu de pacients, familiars i personal mèdic, que descomprimeixen la densitat d'usos de tot el conjunt.

Fotos: Juny Brullet

+info
Arquitecte Albert de Pineda, Manuel Brullet Tenas, Alfonso de Luna
Direcció Passeig Marítim 25-29, Barcelona (España)
Superficie 103.526+25.000 m2
Any 2017
Propietat Consorci Mar Parc Salut de Barcelona
Equip Arquitectura Raúl Garcia, Simona Iaquinto, Jose Olagüe, Jaume Piñol, Mitra Modarressi, Pedro Pombinho, David Casadevall, Alexandra Demetriu, Jean Craiu
Estructura Manuel Arguijo
Enginyeria PGI Engineering
Arq.Tècnica ENNE-Gestión Activa de Proyectos (Inmaculada Casado, Daniel Rivera, Eduardo Jarque, Albert Bonaventura, Joan Gómez)
Constructora Fase Estructura UTE (VOPI 4, Copcisa) - Ed.1 Fase III UTE (SACYR, VOPI4, ABANTIA, VALORIZA)