NOU COMPLEX PENITENCIARI DE COLON

NOU COMPLEX PENITENCIARI DE COLON

Estem treballant en el nou complex penitenciari de Colón, la ciutat on es localitza l'entrada al Canal de Panamà per la Mar Carib. És un projecte de la UNOPS per al Govern de Panamà en el qual hem col·laborat amb Arup per a desenvolupar el planejament i el disseny arquitectònic. El centre, per a 1.570 homes i 76 dones, es planteja com una presó basada en estàndards internacionals, com els manuals de UNOPS i Creu Roja, Regles Nelson Mandela i Regles de Bangkok, que han de portar a una veritable reinserció per a les persones privades de la llibertat.

S'ha treballat una proposta teòrica de pla mestre i un exercici de disseny conceptual d'aquest complex penitenciari. La implantació teòrica cerca una aproximació a les implicacions que demanda una correcta operació de segregació i maneig logístic dels diferents perfils de presos, així com garantir l'adequada custòdia, vigilància, administració i logística.

Es planteja la creació d'un grup d'edificacions modulars i d'espais a l'aire lliure continguts en un únic recinte, es diferencia el centre d'homes del de dones amb serveis de logística compartits. Per al treball de reinserció dels reclusos, es projecten espais interns per a la formació, la cultura i l'esport, i àrees externes per a tallers de producció industrial i granges agrícoles. A més, es proposen estratègies de disseny amb mesures passives que propicien baixos costos energètics durant la construcció i l'operació del complex. La materialitat i el sistema constructiu plantegen una alta resistència a l'ús i al manteniment.

+info
Arquitecte BGD
Direcció Per confirmar, Colón (Panamá)
Superficie 63.000 m2
Any 2019
Propietat Ministerio de Gobernación de Panamá
Equip Arquitectura Albert de Pineda, Juan García, Pedro Pombinho, Daniel Linares, Joanna Morgado, Nicola Baldassarre, Giovanna Pomo, Lorenzo Marchi, Álvaro Valcarce, Kevin López, Mariana Montoya, Johana Jaramillo, Andrés Merino
Estructura
Enginyeria
Arq.Tècnica
Constructora