HOSPITAL DE MONOPOLI-FASANO
HOSPITAL DE MONOPOLI-FASANO
HOSPITAL DE MONOPOLI-FASANO
HOSPITAL DE MONOPOLI-FASANO
HOSPITAL DE MONOPOLI-FASANO
HOSPITAL DE MONOPOLI-FASANO

HOSPITAL DE MONOPOLI-FASANO

El nou hospital de Monopoli-Fasano s'està construint dins del territori municipal de Monopoli (prop de Bari, al sud d'Itàlia), en una posició intermèdia entre els centres urbans de Monopoli i Fasano, per a donar servei a 264.000 usuaris de la regió.

El punt de partida va ser l'anàlisi de les característiques del lloc, un paisatge d'oliveres i garrofers monumentals, així que es busca una inserció clara i coherent en el territori. L'edifici es consolida com una obra que respecta les característiques naturals del paisatge i aposta per un nou model de centre hospitalari sostenible. Es proposa llavors una edificació baixa, un únic volum format per blocs connectats a nivell funcional, encara que compositivament autònoms. Aquests blocs s'organitzen segons un esquema en forma de pinta: al cos principal, disposat segons l'eix nord-est del solar, s'enganxen volums més petits de forma perpendicular. Els buits que es creen entre els blocs es converteixen en patis que permeten la introducció del paisatge dins de l'edifici: així s'aconsegueix el màxim d'il·luminació solar i ventilació natural en les unitats d'hospitalització, i s'ofereix al pacient una alta qualitat ambiental en espais comuns, recorreguts interiors i àrees de descans. La integració física i visual de les zones verdes en tots els espais destinats a pacients interns i ambulatoris afavoreix la humanització i el control  ambiental i representa un caràcter distintiu en aquesta experiència terapèutica.

+info
Arquitecte Pinearq, Saito
Direcció 70043 Monopoli, Ciutat Metropolitana de Bari, Monopoli (Italia)
Superficie 72.029 m2
Any 2018
Propietat Azienda Sanitaria Locale Bari
Equip Arquitectura Albert de Pineda, Mauro Saito, Raffaella Scorziello, Nicola Paltrinieri, Elisa Molinu, Giovanna Pomo, Nicola Baldasarre, Alexandra Demetriu, Jenicá Craiu, Margherita Valente, Salvatore Dentamaro, Lorenzo Marchi.
Estructura Steam S.R.L.
Enginyeria Steam S.R.L.
Arq.Tècnica
Constructora UTE Astaldi - Guastamacchia