CENTRE INTEGRAL DE TRASPLANTAMENTS DE CLUJ-NAPOCA
CENTRE INTEGRAL DE TRASPLANTAMENTS DE CLUJ-NAPOCA
CENTRE INTEGRAL DE TRASPLANTAMENTS DE CLUJ-NAPOCA
CENTRE INTEGRAL DE TRASPLANTAMENTS DE CLUJ-NAPOCA
CENTRE INTEGRAL DE TRASPLANTAMENTS DE CLUJ-NAPOCA

CENTRE INTEGRAL DE TRASPLANTAMENTS DE CLUJ-NAPOCA

Pinearq, juntament amb l'estudi romanès Dico si Tiganas, va obtenir el primer premi en un concurs internacional i obert, dut a terme en 2020, que ha registrat una de les participacions més altes dels últims anys a Romania: 44 participants. La premissa per al nou Centre Integral de Trasplantaments de Cluj-Napoca és establir un centre altament funcional i eficient però, sobretot, fer ciutat, així que es proposa un edifici permeable i que serveix de connexió amb l'entorn. 

El projecte ocupa un solar en el límit del Complex Hospitalari Universitari, un conjunt històric en una zona consolidada de la ciutat. L'entorn immediat està compost per edificacions heterogènies de baixa altura i per zones verdes significatives com el Jardí Botànic. En aquest context, el nou edifici potencia la seva posició a través d'un pòrtic a doble altura, que respon a les cornises confrontants, i es connecta a la quadrícula cartesiana existent a través de la composició de diverses places. Dos volums allargats i perpendiculars entre si sobresurten d'aquesta plataforma per a contenir la varietat d'usos necessaris per al funcionament del nou centre de trasplantaments. Per a reduir l'impacte d'aquests prismes en l'entorn, es plantegen façanes fragmentades amb galeries que permeten les vistes cap al paisatge.

Es proposa el desenvolupament d'un entorn curatiu, on la llum natural i la biofilia són fonamentals en el disseny; aquest concepte indica que la naturalesa impacta positivament en la recuperació dels pacients: així que zones públiques, habitacions de pacients, sales de recuperació i espais per al personal estan tots oberts i en contacte directe amb la llum natural i amb la vegetació.

+info
Arquitecte Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
Direcció Strada Victor Babeș 39-31, Cluj-Napoca (Rumanía)
Superficie 47.000 m2
Any 2024
Propietat Consiliul Judetean Cluj
Equip Arquitectura Autor: Albert de Pineda, Jean Craiu, Alexandra Demetriu, Serban Tiganas, Alexandrina Kiss > Colaboradores: Giovanna Pomo, Bogdan Dragomir, Maria Buiga, Elisa Molinu, Pedro Pombinho, Carla Romagosa
Estructura
Enginyeria
Arq.Tècnica
Constructora