< tornar

11/05/20

HOSPITAL DE LA MAR: ESTRATÈGIES DE DISSENY PER A LA PANDÈMIA DE COVID-19

L'Hospital del Mar de Barcelona va haver d'adaptar-se a l'augment de la demanda de llits d'hospitalització i d'UCI. Contràriament a l'estratègia d'expandir-se a les instal·lacions en altres llocs, l'Hospital del Mar ha desenvolupat un pla de contingència per a reorganitzar-se internament i créixer en edificis veïns, gràcies a l'existència d'un disseny arquitectònic flexible i una organització urbana coherent.

D'una banda, les relacions espacials clares i el disseny modular de l'Edifici B van permetre un desplegament ràpid de 50 llits en una de les àrees de tractament de l'Hospital de Dia, i la instal·lació d'altres 70 llits en la primera planta en una àrea oberta reservada per a futures oficines. La flexibilitat dels edificis per a adaptar-se al nou programa ha estat possible per un disseny clar de les àrees per a tractament, circulacions i espais tècnics i de servei, així com les connexions de gas i electricitat ja existents per a donar suport a aquest canvi. L'estructura modular dels edificis afavoreix els espais oberts i les habitacions amb llum natural, la qual cosa fa que l'experiència de tots els pacients sigui menys estressant. A més, l'edifici incorpora un sistema de monitoratge de la qualitat de l'aire desenvolupat en col·laboració amb Pinearq, una solució prototip que pot proporcionar dades en temps real de la salut ambiental i la visió ràpida dels protocols en futures pandèmies.

D'altra banda, l'hospital va haver de créixer fora de les seves parets per a agregar sales temporals d'hospitalització per a pacients amb coronavirus. Un equip compost per l'Hospital del Mar, el govern municipal, el departament de bombers i Metges sense fronteres (MSF), amb el suport de Pinearq, va coordinar el treball de desplegar unes instal·lacions provisionals en el centre esportiu municipal sota el Parc de Recerca Biomèdica (PRBB).

Pot llegir l'article en català aquí. El text original en anglès està en SALUS.