Hospitals Industrialitzats: Recuperant a Lelé

hospitales industrializados

La construcció prefabricada remitent, generalment, a edificis de baixa qualitat que es van aixecar per a afrontar crisis residencials profundes, com els blocs aïllats construïts en l’antiga Unió Soviètica després de la segona guerra mundial o els polígons construïts a Espanya durant els últims anys de l’època franquista. La cerca de tecnologies de construcció de baix cost i de ràpida execució va portar a experimentar amb processos industrialitzats a escala massiva, a través de fàbriques de ràpida producció. No sols es tractava d’un disseny arquitectònic d’habitatge mínim per als habitants d’aquests edificis, sinó que la manufactura dels prefabricats era de baixa qualitat. En l’actualitat, no obstant això, la industrialització i la serialització dels processos constructius són un model de més qualitat, rapidesa i rendibilitat.

En l’arquitectura hospitalària va sorgir un exemple excepcional que, sota la mateixa cerca de rapidesa i agilitat, s’ha convertit en un model fonamental d’industrialització de la construcció d’hospitals. João Filgueiras Lima (1932-2014), sobrenomenat Lelé, va ser un arquitecte brasiler que va buscar solucions arquitectòniques i constructives que poguessin fer-se realitat en un país amb la grandària i les necessitats del Brasil. Dissenyava, llavors, formes simples que poguessin construir-se a baix cost. La prefabricació en sèrie que va aconseguir, permet convertir programes sofisticats i altament tecnològics en una arquitectura senzilla i delicada.

Lelé estava profundament connectat amb la cultura i amb el treball artesanal del seu país i va ser capaç de traduir al context brasiler les influències de l’arquitectura que va estudiar i va visitar. Sempre va tenir una relació directa i profunda amb la naturalesa, era un ecologista quan el substantiu no estava tan gastat. I per això, buscava triar la forma geomètrica més lògica per a cada material. Era conscient que es necessita una comprensió estructural intensa i immensa dels materials per a poder usar-los amb total llibertat.

Lelé és conegut internacionalment pel disseny i la construcció de la xarxa d’hospitals Sarah Kubitschek, encara que el seu portafoli és molt més extens. Lelé va dissenyar 10 edificis d’aquesta xarxa: Brasília (1980), São Luis (1993), Salvador (1994), Belo Horizonte (1997), Fortalesa (2001), Va riure de Janeiro (2001), Brasília (2003), Macapá (2005), Belém (2007) i Va riure de Janeiro (2009). En aquest escrit, ens centrarem en el primer i l’últim: el centre construït a Brasília en 1980 i el de Rio de Janeiro completat en 2009.

Per a aquests hospitals, Lelé proposa espais càlids i confortables, que millorin el benestar del pacient i accelerin el procés de curació: una revolució en la humanització de l’arquitectura hospitalària que va començar en 1980. Així mateix, per la seva preocupació a tenir una cura extrema en la utilització de recursos naturals, la construcció modular i prefabricada es va convertir en l’expressió d’una arquitectura sostenible.

Prefabricació i modulació als hospitals de la xarxa Sarah

L’any 1992, la xarxa va crear el CTRS –Centre de Tecnologia de la Xarxa Sarah– en un terreny de l’hospital a Salvador. L’objectiu principal d’aquest centre és industrialitzar el disseny i la construcció de tots els edificis de la xarxa, la qual cosa havia de revertir en menys costos i menys temps en obra. A més, en aquest centre també es dissenyen i fabriquen els elements necessaris per a l’equipament hospitalari i s’encarreguen del manteniment de les instal·lacions de la xarxa.

El centre funciona en edificis de planta baixa, comunicats entre si, on es troben els tallers de metal·lúrgia pesada i lleugera, morter armat, fusteria i plàstic. Lelé creia en la integració: de sabers, d’oficis, de producció, així que en un entresolat, en un dels edificis, es localitzava el seu despatx. Mai va voler cobrar honoraris sinó, simplement, un salari pel seu treball.

Des d’aquest lloc de fabricació, la industrialització és completa: des de l’estructura, els forjats i les cobertes dels edificis fins a objectes i mobiliari per als hospitals. Sota la coordinació tècnica de Lelé, van participar diversos professionals en el disseny de cada hospital de la xarxa: arquitectes, paisatgistes, artistes, enginyers civils, enginyers mecànics i elèctrics. Així que el projecte arquitectònic es desenvolupa al mateix temps que l’estructural i el paisatgisme. Amb això, les peces prefabricades poden executar-se des de l’inici, durant el desenvolupament del disseny arquitectònic. Moltes vegades, per això, el nivell de detall dels projectes és altíssim: fins a 10.000 dibuixos, alguns a escala 1:1, que detallen les parts i el muntatge en obra.

Detalle de piezas prefabricadas para el centro construido en Brasilia (1980)
Detall de peces prefabricades per al centre construït a Brasília (1980)

No sols s’opta per la industrialització de la construcció amb la prefabricació d’elements que acceleren i agiliten els processos, sinó que es tria la modulació. Les mesures plantejades per a la modulació triada per l’arquitecte responen als materials de revestiments (sobretot paviments), sota la premissa de reduir els desaprofitaments i de racionalitzar el consum. Responen, també, a la grandària dels llits i a la necessitat de privacitat entre pacients. La modulació, llavors, s’estandarditza en 1,25m, encara que també utilitzen mòduls de 1,10 a 1,20m. No hi ha modulació vertical (només horitzontal) i es determina segons les necessitats de cada projecte.

Finalment, és important afegir que les peces es revisen en fàbrica per a evitar problemes durant el muntatge definitiu. En casos específics i complexos, com la cúpula de l’auditori a Rio, els elements s’assemblen a la fàbrica (sense soldar definitivament), es comprova el muntatge i els possibles defectes, es desmunta i s’envien a obra.

Sarah Brasília (1980). Rehabilitació de patologies neurològiques i ortopèdiques

Aquest hospital reuneix les funcions d’un hospital amb la gestió hospitalària, la recerca i la formació. Es localitza en l’ala Sud del pla pilot de Brasília, en un zona densament poblada i amb poques àrees verdes.

A l’ésser el primer, amb aquest edifici es van crear i van consolidar els conceptes i les tècniques del procés de creació de la xarxa, tant a nivell mèdic com arquitectònic. Aquest centre es va crear amb la millor tecnologia hospitalària del moment.

El edificio se construyó completamente con piezas prefabricadas de hormigón. En primer plano, los módulos de la cubierta del sótano permiten la entrada directa de ventilación e iluminación naturales
L'edifici es va construir completament amb peces prefabricades de formigó. En primer pla, els mòduls de la coberta del soterrani permeten l'entrada directa de ventilació i il·luminació naturals

Lelé va crear un bloc en altura escalonat en el sentit oest-aquest que permet l’entrada controlada de ventilació i llum naturals. Aquesta disposició dels forjats permet la creació de terrasses enjardinades, que es converteixen en espais verds terapèutics de fàcil accés per a pacients i tècnics.

Paral·lel a aquest volum, sobresurt un rafal de peces prefabricades de formigó armat (a les quals anomena sheds) que faciliten l’entrada de ventilació i llum natural. Com els mecanismes constructius disponibles per a prefabricar aquests elements eren limitats en el moment de la construcció, els trams que conformen aquesta coberta es dissenyen amb línies rectes molt marcades.

La transformació constant dels equipaments utilitzats pel personal i l’adaptació a noves tecnologies van fer que s’optés per un sistema constructiu que permetés espais flexibles perquè cada sector pogués créixer independent, sense perjudicar les circulacions internes. Fins i tot, si el nombre de llits augmenta, es garanteix l’ocupació racional del context urbà.

Amb aquestes premisses, juntament amb la voluntat de facilitar la futura gestió del manteniment i de reduir el cost i el temps de l’obra, Lelé va proposar un mòdul de 1,15m x 1,15m que es recolza sobre bigues dobles que descansen sobre pilars, també dobles, separats 6,90m i fosos in situ.

Es van estandarditzar i van prefabricar els elements de construcció: estructura, divisions internes, equipaments, segellats o lluminàries. L’estructura de l’edifici, llavors, es conforma amb bigues contínues Vierendeel que reben el pes de les lloses prefabricades. Aquestes bigues són, alhora, les façanes; la seva disposició alternada horitzontalment permet bloquejar la visió cap a l’interior i, al mateix temps, permet l’entrada directa de llum natural. Aquest moviment de les bigues allibera la part alta de la doble altura, així que es formen terrasses enjardinades que, a més, s’integren visualment amb el pis superior a través de les finestres envidrades creades en els forats de les pròpies Vierendeel.

Sarah Rio de Janeiro (2009). Neurorehabilitació i neurociències

Aquest centre ofereix únicament atenció ambulatòria, sense emergències ni hospitalitzacions. Es tracta de l’última instal·lació construïda de la xarxa i es localitza a Barra de Tijuca, un barri de la perifèria de Rio de Janeiro. La humitat i el clima càlid, així com el terreny pantanós i un entorn recentment urbanitzat, van condicionar les decisions arquitectòniques. Era fonamental sortejar les inundacions amb un drenatge adequat.

Com en el primer centre, l’arquitectura d’aquesta unitat és fonamental: els espais amplis afavoreixen el treball interdisciplinari entre el personal mèdic i l’intercanvi d’experiències entre els pacients. En aquest cas, es van intentar solucionar els problemes trobats en anteriors hospitals.

Vista aérea del hospital Sarah en Rio de Janeiro
Vista aèria de l'hospital Sarah a Rio de Janeiro

En aquest projecte predomina l’aprofitament dels elements naturals del lloc per a crear un ambient confortable. Lelé va crear un jardí amb una llacuna que canalitzés els excedents en època de pluja, així que protegeix de possibles inundacions i ajuda en la humidificació de l’ambient. Paral·lels a aquest jardí, va dissenyar dues grans naus horitzontals, de poca altura, amb les cobertes configurades per peces voltades en forma de pètals. L’estructura es compon de pilars, bigues d’acer i forjats prefabricades de formigó armat. Es destaca l’auditori: una esfera inclinada i semisoterrada coronada per una cúpula que s’obre per a deixar passar la llum natural a l’interior, específicament sobre l’escenari.

Lelé va plantejar tres alternatives de ventilació: aire natural, natural forçat i aire condicionat. La primera es produeix a través de les obertures en les peces de les cobertes; la segona aprofita l’aire captat per ventiloconvectors (fan-coils), es refreda en els conductes localitzats en la planta tècnica i s’impulsa cap als ambients interiors. El sistema d’aire condicionat, finalment, només s’utilitza quan sigui necessari.

Hospitals industrialitzats

Lelé se centrava en la rapidesa i en l’economia de la construcció. Parlava de l’optimització en l’ús de materials i en la reducció de l’impacte de la construcció en el medi ambient. El control de qualitat era permanent, des de l’inici del disseny fins a la conclusió de l’edifici, perquè l’eficiència econòmica i l’ambiental fossin possibles.

Aquest sistema constructiu d’elements prefabricats permet flexibilitat en les etapes de construcció i, sobretot, en futures ampliacions dels hospitals. Això és fonamental en un edifici d’aquest tipus ja que ha d’adaptar-se a l’evolució de les tècniques, dels tractaments i dels equipaments assistencials.

Avui, la metodologia BIM, que a poc a poc es considera comuna en el procés de dissenyar i construir edificis, s’incorpora en aquest procés de prefabricació. A més, amb l’agilitat constructiva de la industrialització es disminueixen les emissions i els desplaçaments de material (en brut). Advoquem, per això, per rescatar els processos de Lelé per a convertir la construcció industrialitzada d’hospitals en una realitat efectiva.