El que no saps del nou Pediatric Cancer Center en el SJD

Lo que no sabes del nuevo Pediatric Cancer Center en el SJD

Som conscients que l’entorn determina la identitat i que, per descomptat, aquest entorn repercuteix en la salut. L’arquitectura forma part d’aquest entorn, així que ens esforcem per crear una arquitectura que millori la qualitat de vida de les persones. Perquè l’arquitectura no cura però influeix directa i enormement en el procés de curació. I ens interessa que els qui no estan en el món de l’arquitectura, qualsevol persona que viva en una ciutat, conegui i comparteixi la importància d’edificis adequats, confortables i vivibles per a tots els humans.

En un hospital infantil, els nens trenquen amb el seu ambient conegut, així que necessiten que aquest nou entorn els faciliti i els permeti desenvolupar les seves activitats quotidianes: dormir, llegir, estudiar, jugar. Els espais que es dissenyen en aquest edifici han de simplificar l’adaptació a aquesta realitat diferent amb espais que portin als pacients —petits o adolescents— al seu món quotidià.

El Pediatric Cancer Center

L’any 2017, comencem a dissenyar el Pediatric Cancer Center (PCC) per a l’Hospital Sant Joan de Déu, un projecte complex, intens i gratificant. Ara, en el 2022, estem acabant la construcció de l’edifici i rampell el PCC serà un hub de recerca i de tractament del càncer infantil. En el disseny del PCC, s’ha buscat contribuir a aquesta quotidianitat reclamada des del propi disseny i la distribució dels espais, amb un mobiliari específic i amb un tractament ambiental especialment pensat per a usuaris i usos.

En el desenvolupament del projecte, hem après del personal mèdic que el PCC havia de ser un edifici cognitiu: la ciència cognitiva estudia la ment i els seus processos, en un sentit ampli que inclou el coneixement, la percepció i la memòria. En un edifici cognitiu, s’és conscient de com afecta l’entorn immediat, i com la sensació de seguretat i confort ajuda a assimilar millor els tractaments. Així que ja partíem d’un principi arquitectònic —un disseny que neix i inclou l’escala humana i la diversitat de les persones— que ha estat avalat pel personal mèdic que treballarà en l’edifici. No sols ens centrem en el pacient sinó en els qui li envolten: família, amics, professionals de la salut.

Aquesta humanització també passa per adaptar l’alta tecnologia mèdica a la domesticitat de l’arquitectura. En el PCC, l’ambientació dels espais parteix de la creació d’atmosferes adequades a tots els usuaris, que un espai mèdic es converteixi en un lloc acollidor, segur i còmode per a nens i acompanyants.

Així, els principis de Pinearq marquen la pauta en la presa de decisions de disseny. D’un edifici existent, tancat, amb finestres grans però altes, passadissos sense llum natural i despatxos tancats, es va decidir per una estratègia de disseny biofílic: el paisatge circumdant i la llum natural entren i s’incorporen en l’edifici en passadissos, consultes i habitacions. Es va crear un projecte específic per al lloc, en aprofitar la posició sobre la ciutat i obrir les vistes cap a la mar i la muntanya.

Sota aquest últim principi, hem apostat per la creació d’espais de relació entre els qui ocuparan l’edifici: entre pacients, amb sales de joc en les unitats d’hospitalització; entre pacients i acompanyants amb el personal mèdic, en disposar àrees amb vista cap als patis en les quals es col·locaran butaques per a convertir-les en zones de comunicació fora de les habitacions; entre el personal mèdic, ja que algunes àrees en els passadissos de circulació professional s’han ampliat per a col·locar cadires i formar espais de trobada i intercanvi d’idees; entre els acompanyants, una vàlvula de fuita amb els family lounge: espais per a les famílies amb sales d’estar i office.

És important que en cada zona, en cada planta, existeixin espais controlats ambientalment perquè el pacient pugui desenvolupar activitats fora de l’habitació. Entenem que serà un espai que podrà usar-se segons especificacions mèdiques de cada pacient, però que és fonamental que existeixi. En la planta primera es troba l’hospital de dia i consultes externes. Per a aprofitar els temps d’espera, l’hall d’aquesta planta és obert i els permet sortir de l’edifici, jugar amb uns altres o, simplement, esperar en família. En la planta segona, el family lounge és intern, més privat, i es proposa per als familiars de pacients ingressats en les unitats d’hospitalització. En la tercera planta, la unitat d’hospitalització és restringida (TPH) amb un family lounge propi i particular, especialment condicionat.

Encara que els pacients d’aquest centre no voldran passar la major part del seu dia a l’habitació, i per això s’han creat grans àrees de relació disperses pel PCC, l’espai disponible a les habitacions permet fer-les pròpies: tenir un escriptori, prestatgeries per a objectes personals i un sofà per a acompanyants adults.

Un ambient únic i delicat

L’ambientació és un treball de disseny interdisciplinari, en el qual s’utilitzen les eines del disseny gràfic i del disseny d’interiors, però es treballa des de la coordinació amb un projecte d’arquitectura i es tenen en compte les necessitats del propi hospital quant a serveis assistencials, comunicació, infraestructures, etc. Amb aquesta filosofia i sobre el llenç de l’arquitectura, els estudis de disseny gràfic de Dani Rubio Arauna i de disseny d’interiors de Rai Pinto han ideat una ambientació específica que acompanya aquesta nova infraestructura.

Totes les decisions de disseny arquitectònic i d’ambientació van partir de les característiques i els requisits recollits en “Experiència Pacient”, un treball realitzat pels serveis de l’hospital, que consisteix en una consulta àgil i interactiva a pacients hospitalitzats i familiars amb la finalitat d’establir necessitats i dinàmiques de millora que ajudin al desenvolupament projectual i de disseny dels espais. Així, es parteix de la transformació radical d’un model tradicional de disseny centrat en acomodar les condicions dels tractaments mèdics i diagnòstics: les necessitats dels pacients, el seu estat d’ànim i confort, són el punt de partida per al disseny dels espais i de la seva ambientació. És un treball en equip, sota unes bases clares: un treball de cocreació que influeix en la pròpia arquitectura.

Durant els últims 10 anys, Dani i Rai han creat i executat l’ambientació de l’edifici principal de l’hospital Sant Joan de Déu sota una temàtica clara: els animals amagats en l’arquitectura. En el PCC, es parteix de “L’amagatall dels animals”, d’un llenguatge visual ja definit, per a crear un projecte germà amb elements únics i particulars. La localització de l’hospital, als peus de la Serra de Collserola, va determinar la intenció d’abastar la naturalesa en el projecte d’ambientació del PCC. El parc natural està a l’altre costat de la finestra, visible però intocable, així que aquest projecte pretén portar una mica de la natura a l’interior, de minimitzar l’aïllament dels pacients de l’espai exterior, d’acostar la naturalesa. Aquesta temàtica explicarà el que succeeix en els espais de l’edifici ja que es tracta d’atmosferes dissenyades des de l’interiorisme, el disseny gràfic i intervencions interactives i tecnològiques.

Com l’edifici per al PCC està actualment en construcció, l’ambientació és un projecte viu, en marxa, que avança i es transforma segons les pròpies condicions de l’obra. La naturalesa apareix de manera abstracta, geometritzada, per a crear atmosferes temàtiques que donin continuïtat a l’exuberant parc natural de Collserola i es redueixi l’estrès de l’experiència hospitalària.

La intenció és, en definitiva, crear espais adequats a usuaris infantils, però també per a famílies i professionals, i crear un entorn que propiciï sensacions de comoditat, seguretat, afecció, quotidianitat i interrelació. Així, s’intenta acostar, suavitzar i domesticar una experiència que sempre és poc agradable: passar per un hospital.