RESEARCH CAMPUS MEDUNI MARIANNENGASSE
RESEARCH CAMPUS MEDUNI MARIANNENGASSE
RESEARCH CAMPUS MEDUNI MARIANNENGASSE
RESEARCH CAMPUS MEDUNI MARIANNENGASSE
RESEARCH CAMPUS MEDUNI MARIANNENGASSE

RESEARCH CAMPUS MEDUNI MARIANNENGASSE

The new MedUni hospital research center is developed in a consolidated block of the university campus in Vienna, with two buildings to maintain, a height to be respected and several interior patios. The building is designed in three overlapping layers: on the one hand, the ground floor is the continuation of the city, composed of public roads and galleries that connect the blocks; Here, the interior garden is the heart of the project and consists of three patios, each with a different function depending on the activities around it. On the other hand, the semi-public area of the university campus on the first floor is oriented towards the center of the block and in direct connection with stairs. Finally, on the second floor, the five research institutes follow the pattern of streets and squares of the traditional city and develop from a large central hall.

The contours of the new building adapt to the sloping roofs of neighboring houses and jump to the lower floors, inviting passers-by to enter. The new facades have a uniform appearance so that the structural intervention appears as a general measure that closes the block and forms a border around the garden.


Images: Playtime Architectural Imagery

+info
Architect GINA Barcelona Architects Group
Address Mariannengasse 4-6, Vienna (Austria)
Area 70.000 m2
Year 2018
Owner Universidad de Medicina de Viena
Architecture Team Pinearq, BAAS, Gangoly & Kristiner Architekten
Structure
Engineering
Quantity Surveyor
Builder