NEW COLON CORRECTIONAL FACILITY

NEW COLON CORRECTIONAL FACILITY

We are currently working on the new correctional complex in Colon – the entrance to the Panama Canal through the Caribbean Sea. This is a UNOPS project for the Government of Panama in which we have collaborated with Arup to develop planning and architectural design. The centre, for 1,570 men and 76 women, is designed based on international standards, such as the UNOPS and Red Cross manuals, Nelson Mandela Rules and Bangkok Rules, which should lead to a real reintegration for people deprived of their freedom.

We have worked on a theoretical proposal of a master plan and a conceptual design exercise of this prison facility. The theoretical implementation is an approximation to the implications that a proper segregation and logistics management of different prisoner profiles demands, as well as guaranteeing adequate custody, surveillance, administration and logistics.

A group of modular buildings and outdoor spaces is created to be contained in a single filed, and the men's centre is different from that of women with shared logistics services. For the reintegration of prisoners, internal spaces are planned for training, culture and sports, and external areas are set up for industrial production workshops and agricultural farms. Also, design strategies are proposed with passive measures that favour low energy costs during construction and operation. Materials and construction systems are chosen for high resistance to use and maintenance.

+info
Architect BGD
Address To be confirmed, Colon (Panamá)
Area 63.000 m2
Year 2019
Owner Ministerio de Gobernación de Panamá
Architecture Team Albert de Pineda, Juan García, Pedro Pombinho, Daniel Linares, Joanna Morgado, Nicola Baldassarre, Giovanna Pomo, Lorenzo Marchi, Álvaro Valcarce, Kevin López, Mariana Montoya, Johana Jaramillo, Andrés Merino
Structure
Engineering
Quantity Surveyor
Builder