NEW HEADQUARTERS FOR THE ISTITUTO DI RICERCA IN BIOMEDICINA
NEW HEADQUARTERS FOR THE ISTITUTO DI RICERCA IN BIOMEDICINA
NEW HEADQUARTERS FOR THE ISTITUTO DI RICERCA IN BIOMEDICINA
NEW HEADQUARTERS FOR THE ISTITUTO DI RICERCA IN BIOMEDICINA
NEW HEADQUARTERS FOR THE ISTITUTO DI RICERCA IN BIOMEDICINA

NEW HEADQUARTERS FOR THE ISTITUTO DI RICERCA IN BIOMEDICINA

The new building to host the IRB headquarters, Istituto di Ricerca in Biomedicina, occupies an empty lot bordered by small buildings, in an urbanized area. The proposed volume is aligned to the surrounding context and is located in such a way that it organizes an urban park with views towards the river and the city.

The building rises above the ground and is divided into two parts, connected by a large and bright central atrium. This space acts as a hinge for the whole project, which unifies the accesses and keeps the three institutes separate and recognizable. The collective spaces – such as meeting rooms, vertical elevators, relaxation areas, and informal meetings, cafeteria, seminar room and library – favour the relationship and exchange between researchers of different specialties, creating a lively and stimulating environment.

From the central point, the activities of the institutes are developed gradually, according to specified functions: the administrative activities are arranged close to the central elevators, grouped in the last level; then, the group leaders’ offices, followed by the BSL2 and BSL3 laboratories. The shared areas are concentrated on the ground floor and thus respect the functional unit of every institution.


Images: Pinearq

+info
Architect Pinearq, Roberto Melai, deaedibus Studio di architettura Fabrizio Giovannini Locarno
Address Via Francesco Chiesa, 3589 RFD, Bellinzona (Suiza)
Area 13.301 m2
Year 2014
Owner IRB Istituto di Ricerca in Biomedicina
Architecture Team Albert de Pineda, Raffaella Scorziello
Structure GP Ingegneria Milano
Engineering GP Ingegneria Milano
Quantity Surveyor
Builder