FROM THE LANDSCAPE IN THE MARTÍ I JULIÀ HOSPITAL PARK

< return FROM THE LANDSCAPE IN THE MARTÍ I JULIÀ HOSPITAL PARK

Author: Albert de Pineda

The project of Salt’s Martí i Julià Hospital Park is an example where the landscape and the healthcare architecture are related and coexist, this being the origin of the concept for this project.

The park has its origins in the site of the Salt’s Psychiatric Hospital and in the relocation of the old Santa Caterina Hospital in Girona, a hospital built in 1666 and declared a cultural asset of national interest by the Generalitat de Catalunya, which is now rehabilitated.

The characteristic element of this site, located on the outskirts of the town of Salt, was its great vegetation and a series of pavilions of different architectural value (some of them could be rehabilitated and others demolished). Immediately, we decided to take part in the architecture competition (1998). The first idea was to create a healthcare centre into an urban park and to take advantage of the opportunity to develop a hospital that adapts and is conditioned by it.

It had to become a space of coexistence between professionals, citizens and patients. Definitely, it should be a space that, for us, emphasizes our commitment to convert the healing process into a social and cultural activity, in line with the new trends of an open hospital.

* Just one click here to read the full article in Hospitecnia.

Gallery